Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógylovaglás

2009.12.06

A terápiás lovaglás jótékony hatásai

 Kép

 

A terápiás lovaglás - lovagoltatás - számos olyan elemet tartalmaz, mely lehetővé teszi gyermekeink komplex fejlesztését egy olyan területen, ahol a ló nem eszköz, hanem aktív cselekvőtárs.

 

Ez olyan motiváló tényező a gyermek számára, mely áthatja és pozitív irányba tereli a foglalkozások hatékonyságát, hangulatát.

 

A program az önállóan állni vagy járni nem tudó vagy csak nehezebben mozgó gyermekek egyéni rehabilitációját szolgálja két speciális területen: a szenzomotoros koordináció javításával és az egyensúly- és mozgáskoordináció fejlesztésével.

A fejlesztés lényege az, hogy normális tartási és mozgásfolyamatokat alakít ki, és egyidejűleg szabályozza az abnormális izomtónust az érintett végtagokon és az egész testen. A ló testének minden elmozdulása megváltoztatja az egyensúlyi helyzetet, a test és a fej helyzetét a térben, és a gyermek ehhez automatikusan olyan kiegyenlítő mozgást végez, melyre álló helyzetben nem lett volna képes.

A program a vesztibuláris rendszer sokoldalú ingerlésével a sérült gyermekek egyensúly- és mozgáskoordinációját fejleszti, figyelmüket, akaraterejüket és alkalmazkodóképességüket fokozza. Összetettebb mozgások egyidejű végzésével egyensúlyozásuk finomodik, izomzatuk lazul, figyelemkoncentrációjuk nő, testtartásuk görcsössége csökken. 

Lovaglás során a merev, spasztikus izomzatú gyermek testrészeit a ló természetes testmelege lazítja, a laza izmú, ataxiás gyermekeknél a ló mozgása állandó figyelmet igényel, hogy egyensúlyát megtartsa, korrigálja.

A természetes, ingergazdag környezet, a jó levegőn végzett gyakorlatok jó hatással vannak gyermekekre és szüleikre egyaránt.

Az egyéni foglalkozások, a természetes környezet, az állatokkal való szoros együttlét hatására hangulatuk, közérzetük javul és a segítő szülők számára szocioterápiás támogatást nyújt.

 

 

Gyógylovaglással foglalkozó alapítványok:

 www.haserultgyermek.hu/gyogylovaglas.html

http://www.hippoterapia.hu/

http://www.deol.hu/main.php?c=1814

http://www.euuzlet.hu/termeszet/lovas.html

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.